9.klassinger besøkte Falstad

9a og 9b ved Grong Barne- og ungdomsskole mottok støtte fra Grong Historielag for å flytte undervisninga om 2. verdenskrig ut av klasserommet og til Falstad. En av elevene, Caroline Martinsen, påtok seg på vegne av klassen å skrive en liten rapport fra besøket.

Falstad 11-06-10

9a og 9b ved Grong Barne- og ungdomsskole mottok støtte fra Grong Historielag for å flytte undervisninga om 2. verdenskrig ut av klasserommet og til Falstad. En av elevene, Caroline Martinsen, påtok seg på vegne av klassen å skrive en liten rapport fra besøket.

Foto og tekst: Caroline Martinsen, 9a, Grong Barne- og Ungdomsskole.

Da vi først ankom stedet, fikk vi informasjon om hva vi kunne vente oss av dagen. Guiden vår, Åshild, ga oss en powerpoint-presentasjon om hva som skjedde under 2. verdenskrig.

Etter all informasjonen, så tok vi veien til museet. Vi fikk blandt annet se en lang vegg, full av navn på fanger som ble drept under oppholdet. Vi fikk se et mørkerom, der fangene ble prylt flere ganger om dagen.

Etter alle var ferdige på museet, tok vi bussen til falstadskogen. Der fant vi mange graver, og alle iført en rose.
Falstadskogen, med en stor stein i midten. Steinen er nemlig en oversikt over hvor mange jugoslavere som ble henrettet i falstadskogen 1942-43, Hele 74 stk.

Det var en kjempeinteressant og lærerik tur, med masse informasjon. Det var spennende, og anbefaler andre på det sterkeste som vil prøve samfunnsfag utenom klasserommet.Søker du en liten endring, og for å få bedre konsentrasjon hos elevene under det tunge kapittelet om 2. verdenskrig er dette noe for deg som lærer og elev.

Falstadsenteret (hentet fra www.falstadsenteret.no)

Et historisk sted

Murbygningen på Falstad fungerte som krigsfangeleir og leir for politiske fanger i okkupasjonsårene. Omlag 4500 personer fra 13 nasjoner satt her som fanger under andre verdenskrig.  Bygningen ble brukt som fangeleir for NS-folk etter krigen.

Falstadskogen et steinkast unna, var rettersted for okkupasjonsmakten. Skogen er i dag krigsgravplass og fredet kulturminne.

SS Strafgefangenenlager Falstad

SS Strafgefangenenlager Falstad ble opprettet i november 1941, og fram til Frigjøringen våren 1945 hadde den status som politisk fengsel og krigsfangeleir.

Leiren var del av et omfattende leirsystem som tyskerne etablerte i Norge under krigen, og var den nest største leiren etter Grini. Mange av fangene ble sendt videre til konsentrasjonsleire i Tyskland.

Del på Facebook | Del på Nettby

Tilbake til oversikten